Minä

Annika Lyytikäinen (s. 1995) on kouvolalainen, suomenruosalainen klarinetisti, säveltäjä ja kansanmuusikko jonka taiteellinen työ ponnistaa pohjoismaisesta ja juutalaisesta musiikkiperinteestä. Paitsi eurooppalaisten klarinettiperinteiden taitaja, Annika on myös monipuolinen yhtyemuusikko, säveltäjä ja opettaja.

Vuonna 2014 Annika perusti Aléa-duon yhdessä kantelisti Aurora Visan kanssa. Lisäksi Annika esiintyy säännöllisesti yhtyeissä Kymen Biisiuittamo, Helsinki Klezmer Kapelye ja Helsinki Middle Eastern Orchestra ja on ollut aiemmin perustamassa yhtyeitä Ivor Makes Tea Quartet ja FOLKLARA?!. Lyytikäinen on julkaissut musiikkia mm. yhtyeiden Kymen Biisiuittamo ja SibA Folk Big Band riveissä.

Annika opettaa kaikentasoisia oppilaita paikan päällä Helsingissä ja etänä ympäri maailmaa. Lisäksi hän pitää kursseja ja työpajoja kansanomaisesta klarinetinsoitosta, suomalaisesta kansanmusiikista ja klezmeristä festivaaleilla ja oppilaitoksissa. Annika valmistui musiikin kandidaatiksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2018 ja viimeistelee nyt maisteriopintojaan.


Yhtyeet ja projektit

Aléa

Aléa on kantelisti Aurora Visan ja Annika Lyytikäisen vuonna 2014 perustama duo. Yhtye soittaa perinteistä pohjoismaista pelimannimusiikkia modernein sovituksin ja omia sävellyksiään.

Aléa on esiintynyt niin Suomen eturivin kansanmusiikkifestivaaleilla kuin monessa Euroopan maassakin. Perinteisten konserttien ja tanssisoittojen lisäksi yhtye esiintyy kansanmusiikille vielä tuntemattomammille yleisöille mm. koulukonserttien ja työpajojen muodossa.

Helsinki Middle Eastern Orchestra

Helsinki Middle Eastern Orchestra on 25 muusikon orkesteri. Orkesterin taiteellisena johtajana toimiva Ali Haithem perusti orkesterin vuonna 2019.

Middle Eastern Orchestra soittaa uusia sovituksia laajasta kirjosta Lähi-Idän musiikkia ja on orkesterina ensimmäinen laatuaan Suomessa. Orkesteri on poikkeuksellisen monikulttuurinen: siinä soittaa ammattimuusikoita 10–15 eri kulttuuritaustalla.

Kymen Biisiuittamo

Kymen Biisiuittamo tutkii kymenlaaksolaisuutta ja ilmentää kansanmusiikin keinoin alueen rikkaasta kulttuuriperinnöstä poimittuja kaikuja.

Kymen Biisiuittamo on kolmen Kymenlaaksosta ponnistavan nuoren kansanmuusikon uusi projekti, joka tutkii kotiseutuansa musiikin keinoin. Yhtye perustettiin vuonna 2019. Biisiuittamossa soittavat ja laulavat Annikan lisäksi Viola Uotila (kantele) ja Saija Penttilä (kontrabasso).


Työni…

Esiintyjänä

Esiinnyn useamman yhtyeen riveissä konserteissa, festivaaleilla ja yksityistapahtumissa ympäri Suomea ja Eurooppaa sekä sittemmin myös virtuaalikonserttien merkeissä netissä. Sen ohella, että taidan monet eurooppalaiset klarinettitraditiot, soitan myös pianoa ja kansanomaisia klarinettisoittimia (liru, mänkeri). Työstän myös sooloprojektia klarinetistina.

Kouluttajana

Opettaminen ja kurssien vetäminen on aina ollut luonnollinen osa muusikkouttani. Opetan yksityisoppilaita Helsingin seudulla ja etänä ympäri maailmaa – lue lisää ‘soitotunnit’ -kohdasta! Opetan myös kursseilla ja työpajoissa esimerkiksi pohjoismaista pelimannimusiikkia, klezmermusiikkia ja suomenruotsalaista kansanmusiikkiohjelmistoa.

Säveltäjänä

Sävellyksiäni voi kuulla useimmassa yhtyeessä ja projektissa, jossa soitan. Omien projektieni lisäksi sävellän myös muille soittimille ja yhtyeille. Sävellystyylini ottaa inspiraationsa pohjoismaisista ja itäeurooppalaisista kansanmusiikiperinteistä sekä länsimaalaisesta klassisesta musiikista.


Soittotunnit

Haluatko aloittaa soittoharrastuksen? Hallitsetko jo oman soittimesi, mutta haluaisit perehtyä kansanmusiikkiin? Tai kaipaatko preppausta ammattiopintoihin hakemista varten?

Opetan kaikentasoisia oppilaita pääkaupunkiseudulla lähiopetuksena tai etänä missä päin maailmaa tahansa. Laskutan toiminimelläni näppärästi niin yksittäiset tunnit kuin edullisemmat tuntipaketitkin. Yksityistunneilla voimme perehtyä:

  • Kansanomaiseen klarinetinsoittoon
  • Klassisen klarinetinsoiton perusteisiin
  • Pianonsoittoon
  • Pohjoismaiseen kansanmusiikkiin
  • Klezmermusiikkiin
  • Omien biisien tekemiseen

Ota rohkeasti yhteyttä, niin sovitaan tunti! Yhteystiedot löydät alta.


Yhteystiedot

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla klarinetinsoittoa konserttisarjassasi tai festivaalillasi? Tarvitsetko esiintyjää yksityistilaisuuteesi? Oletko kiinnostunut soittotunneista? Ota yhteyttä!

Sähköposti:
annikalyytikainen @ hotmail.com

Lähetä viesti: